Wat houdt de verplichting van lage temperatuursverwarming in?
Voor bouwvergunningsaanvragen vanaf 2023 wordt via de EPB-regelgeving (via het Energiebesluit) een verwarmingssysteem op lage temperatuur verplicht bij nieuwbouw, als gekozen wordt voor een centrale verwarming met water als afgiftemedium.
De verplichting geldt zowel voor woongebouwen als voor niet-residentiële gebouwen. Deze eis zal ervoor zorgen dat alle nieuwbouw zonder problemen voor een duurzame opwekker kan kiezen (zoals een warmtepomp), ook als men in de tussentijd nog zou kiezen voor een hybride warmtepomp of voor een gasketel.
WAT IS LAGE TEMPERATUURVERWARMING?
Lage-temperatuurverwarming is een vorm van verwarming waarbij de temperatuur van de warmtebron lager is dan bij traditionele verwarming. Hierdoor wordt de warmte op een lagere temperatuur overgedragen aan de ruimte. We spreken van lage temperatuur als de vertrektemperatuur van het water naar de afgifte-elementen tussen de 35°C en 45°C ligt. Voor vloerverwarming ga je eerder rond de 35°C zitten en voor radiatoren zal dit iets hoger zijn en kan dit tot 45°C gaan. Hoe lager deze temperatuur, hoe beter voor het rendement van het verwarmingssysteem en de warmtebron. Ook voor luchtverwarmingsbatterijen in ventilatiegroepen kan de temperatuur tot 45°C beperkt worden.
WELKE GEVOLGEN HEEFT DEZE VERPLICHTING
Deze nieuwe vereiste betekent voor bouwvergunningsaanvragen vanaf 2023 het volgende:
- De ontwerpvertrektemperatuur mag maximaal 45°C bedragen. Bij de dimensionering van het afgiftesysteem moet daar rekening mee gehouden worden. Dit wordt berekend aan de hand van een warmteverliesberekening.
- De ontwerpvertrektemperatuur moet gestaafd worden via een conforme dimensioneringsnota.
- Wanneer niet voldaan is aan deze voorwaarde zal de eis op het E-peil verstrengen met 15%. Dat is analoog aan niet voldoen aan de eis op het minimumaandeel aan hernieuwbare energie. Als niet voldaan is aan de eis ‘verwarmingssysteem op lage temperatuur’ én niet voldaan is aan het minimumaandeel aan hernieuwbare energie, leidt dat tot een verstrenging van het E-peil met 30%!
KAN LAGE TEMPERATUURVERWARMING OOK WORDEN TOEGEPAST IN BESTAANDE GEBOUWEN?
Ja, dat kan. Om gebouwen fossielvrij te kunnen verwarmen en warmtepompen toe te kunnen passen is meestal lage temperatuurverwarming vereist.
Er zijn verschillende manieren om lage temperatuurverwarming toe te passen in bestaande gebouwen, afhankelijk van de huidige HVAC-installaties en de bouwkundige situatie.Welk aanpassingen het meest aangewezen zijn voor uw gebouw is afhankelijk van uw specifieke situatie.
Hiervoor is het aangeraden om professioneel advies in te winnen bij een verwarmingsexpert. Deze verwarmingsexpert zal nagaan wat de meest duurzame en efficiëntste implementatie van lage temperatuurverwarming is.
Had je graag meer info gewenst over jouw specifieke situatie? Contacteer onze verwarmingsexpert Joris Dedecker via joris.dedecker@ingenium.be of bel naar 050 40 45 30.